Visuelle referater


Visuelle referater

Kender du det? – ord, ord og atter ord – der hurtig glemmes og skriftlige referater der aldrig læses. Skab i stedet et stort visuelt referat, man har lyst til at se på igen og igen. Det foregår ved at en såkaldt ”Graphic Recorder” (visuel referent) tegner referatet sammen med enkle tekster på et kæmpepapir – typisk 4-6 meter langt. Processen foregår ”live” under det forløb/oplæg der skal refereres.

 

Fordele ved det visuelle referat:

  • Det skaber interesse og nysgerrighed under oplægget.
  • Det giver overblik og gør det komplekse forståeligt.
  • Det skaber begejstring og refleksion når det hænger i lokalet efter oplægget.
  • Det ser flot ud og fastholder læring og pointer når det hænges op hjemme på arbejdspladsen.

Deltagerne arbejder selv på wallpaper
Deltagerne kan også selv skrive og tegne på en wallpaper, hvor der i forvejen er tegnet en skabelon (template). Eventuelt kombineret med at deltagerne udfylder post-it sedler og placerer dem på wallpaperenen. Ved hjælp af en introdukton til nogle enkle grafiske metoder og symboltegning kan alle bruge denne visuelle metode.

Nedenfor ses eksempler på visuel og grafisk facilitering på wallpaper. De fleste stammer fra seminarer o.lign. hvor Claus Bekker arbejder som visuel referent og enkelte af eksemplerne viser hvor deltagerne selv skriver/tegner på store skabeloner.

”Vi har i rederiet TORM brugt Claus Bekker til at illustrere de overordnede mål for de enkelte divisioner ved et arrangement for alle medarbejdere. Han illustrerede samtidig med at informationerne blev givet. Det gjorde præsentationerne mere levende, end hvis vi havde brugt traditionelle PowerPoint præsentationer.

Slutresultatet var store, farverige plancher, som tydeligt illustrerede de enkelte mål, og plancerne hænger nu på vores kontorer.

Claus har været god til at fange essensen i ord og begreber og til at komme med kreative og brugbare illustrationer. Vi har været meget tilfredse med samarbejdet og kan absolut anbefale Claus.”

Jytte Hollender
General Manager
Rederiet TORM