Kursus: Grafisk facilitering


Grafisk facilitering

På dette kursus arbejder vi non stop med tuscher i hånden. Du vil sikkert blive overrasket over hvor hurtigt du lærer at bruge de visuelle teknikker. Og du behøver bestemt ikke at have særlige tegnefærdigheder eller kunstneriske talenter. Med de anvendte teknikker kan alle være med, og du vil hurtigt opnå et mærkbart løft af dine visuelle færdigheder.

Kursets Indhold

Enkel tegneteknik  
Du lærer en enkel og hurtig tegneteknik der gør det let for andre at forstå og koble sig på dine tegninger. Kursusmaterialet indeholder masser af inspiration til tegning af personer, objekter, symboler o.s.v.

Præsentationsskrift – en tydelig og levende håndskrift
Hvordan en tekst bliver læsbar på kort og lang afstand og hvordan forskellige skrifttyper kan understøtte budskaberne.

Grafiske virkemidler 
Med enkle bokse, pile, tanke- og talebobler m.m. kan der med få midler skabes et visuelt overblik, der gør det komplekse enklere og forståeligt.

Kobling mellem personer, objekter, tale, tekst, farver, processer og effekter  
Fx. tegning af en proces der skaber tydelig sammenhæng mellem elementerne og dermed får modtagerne til at tænke “AHA – nu forstår jeg”.

Transformering af ord og begreber til et visuelt sprog      
Det kan være en udfordring at omsætte ord og begreber til visuelle symboler. Her drejer det sig om at opbygge en “mental visuel ordbog”.

Visuel og kreativ brug af flipover og whiteboard
Du lærer at fremstille lækre flipovers og dynamiske whiteboardprocesser   

Introduktion til facilitering på kæmpepapirer (wallpapers)      
Metoden kan bruges på flere måder – fx. til større visuelle processer hvor flere deltagere arbejder samtidig på et kæmpepapir, hvor der er tegnet en eller flere skabeloner.

Grafiske skabeloner
Grafiske skabeloner er et fantastisk redskab når der arbejdes i grupper. Ved brug af skabeloner skabes en visuel struktur og et “stillads” der giver nogle rammer og samtidig plads til ideudvikling. Du præsenteres for en række skabeloner til arbejde på flipovers eller på kæmpepapirer.

Sådan er kurset   
Kurset foregår i et dynamisk og visuelt læringsrum med masser af praktisk træning og med lækre penne i hånden. Du får  underviserens bog “Præsentationer der fænger – visuelle virkemidler” og et USB-stik med cirka 500 af underviserens tegninger, symboler, skabeloner samt andet visuelt inspirationsmateriale.

Du får desuden en grafisk værktøjskasse med bl.a. 6 neulandtuscher og 1 calligrafipen.

Varighed   
1 eller 2 dage

Underviser

Claus Bekker. Illustrator, grafisk facilitator og medforfatter til en række bøger om formidling, herunder bøgerne ”Præsentationer der fænger” og ”Visuel Mind Mapping”. Min grundlæggende filosofi er ”at skabe forståelse gennem fælles billeder”.                        

 

”Jeg vil, endnu engang, sige tusind tak for et inspirerende kursus i Århus i sidst uge! Jeg har sjældent fået så stort udbytte af et kursus! Så nyttige teknikker vi lærte! Imponerende resultater på så kort tid! Og sikke en behagelig og smittende energi du havde. Så tusind tak for en berigende oplevelse!”

Mette Hald
Lektor
Erhvervsakademi Aarhus